Солен кекс със спанак, сирене и кашкавал

Солен кекс със спанак, сирене

Ето една вкусна рецепта за солен кекс със спанак, сирене и кашкавал:

Съставки:

- 200 грама прясно измит спанак, нарязан на дребно

- 150 грама кашкавал, настърган

- 100 грама сирене (например фета или краве сирене), нарязано на кубчета

- 200 грама брашно

- 3 яйца

- 100 мл прясно мляко

- 80 мл зехтин

- 1 супена лъжица бакпулвер

- 1/2 чаена лъжичка сол

- 1/4 чаена лъжичка черен пипер

- Масло за намазване на формата


Инструкции:

1. Подготовка на съставките: Нагрейте фурната до 180 градуса Целзий. Намажете формата за кекс с масло и я оставете настрани. Нарежете спанака на дребни парчета и настъргайте кашкавала.

2. Приготвяне на сместа: В голяма купа разбийте яйцата с млякото и зехтина. Добавете брашното, бакпулвера, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес без грудки.

3. Добавяне на спанака и сиренето: Добавете нарязания спанак, настъргания кашкавал и нарязаното сирене в сместа. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно съставките.

4. Печене на соления кекс: Изсипете сместа в подготвената форма за кекс. Печете в предварително загрята фурна за около 40-45 минути, или докато кексът е златист и изпечен отвътре. Проверете с чиста клечка или нож, като го вкарате в средата на кекса - ако излезе чисто, значи е готов.

5. Поднасяне: Извадете соления кекс от фурната и оставете да се охлади за няколко минути преди да го извадите от формата. Нарежете на филийки и поднесете топло или студено.


Този солен кекс със спанак, сирене и кашкавал е отлична закуска или предястие и е идеален за всеки, който обича ароматни и вкусни ястия. Бон Апети!

Популярни рецепти