Дунавски вълни

Дунавски вълни е традиционен немски сладкиш, който аз приготвих по осъвременен начин и вместо тежкия маслен крем, направих по-лек вариат с маскарпоне.


Продукти:
(за блата)
5 големи или 6 малки яйца
180 г захар
1 ч.л. семена от ванилия
100 г разтопено масло
2 с.л. заквасена сметана
ок. 250 г брашно
1/2 оп. бакпулвер

2 с.л. какао
1 с.л. заквасена сметана

ок. 600 г вишни, без костилки

(за крема)
4 големи или 5 малки жълтъка
160 г захар
1 ч.л. семена от ванилия
500 маскарпоне


Начин на приготвяне:
Изчистете измитите вишни от костилките. Оставете да се отцедят.
За да приготвите блата, разбийте яйцата, захарта и ванилията до побеляване. Прибавете разтопеното, но охладено масло, след това сметаната. Накрая на порции смесете брашното с бакпулвера. Изсипете малко повече от половината смес във форма за печене. Загладете. В останалата разбийте 1 с.л. сметана и 2 с.л. какао. Внимателно я изсипете върху бялото тесто, така че да не се размесват и шоколадовото тесто да остане отгоре. Заглдете отново и покрийте плътно с вишните. Печете около 40 минути на 180 градуса.

За да направите крема, отделете 4 жълтъка и ги разбийте със захарта и ванилията до пълното усвояване на захарта. (Доста биене си трябва). На водна баня ги "опечете", като не спирате да бъркате. Сместа ще се сгъсти, но все пак трябва да внимавате да не го изпечете твърде много и яйцата да станат на парченца.
Оставете леко да се охлади, а за да ускорите процеса, можете да сложите в купа с лед и като бъркате, да охладите крема по бързо.
Изсипете при маскарпонето и разбийте на гладка хомогенна смес. Покрийте сладкиша с този крем.
Оставете в хладилник да стегне поне 4 часа.

Оригиналната рецепта на този сладкиш включва и покриването му с разтопен шоколад, но аз реших вместо това да го поръся обилно с настърган черен шоколад.

Да ви е сладко!

Популярни рецепти