Кокосов чийзкейк с шоколадова заливка

Дори и да не обичате кокос, ще се влюбите в нежния вкус на този чийзкейк.


Продукти:
За основата:
200 г масло.
2 пакета бисквити “Еверест”

За чийзкрема:
200 мл сладкарска сметана.
3-4 лъжици захар (може и мед или кафява захар по желание)
2 пакета крема сирене
3 пакета кокосови стърготини
По желание може да се добавят 3 лъжици кокосово олио или кокосова вода и ванилия.

За шоколадовата заливка:
100 г фин млечен шоколад,
50 г масло
50 мл сладкарска сметана.

Приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно или ги смелете в кухненски робот и ги залейте с 200 г от маслото (което сте разтопили на водна баня или в микровълновата), разбъркайте, докато се получи ронливо тесто и бисквитите се напоят добре. Разстелете тестото във формата за чийзкейка и след това я оставете в хладилника да стегне.

Важно – всички продукти за крема трябва да са на стайна температура преди да се ползват. Сложете крема сиренето в купа, добавете захарта и един пакет кокосови стърготини и кокосовото масло или вода и разбийте на пухкав крем. Отделно разбийте сладкарската сметана (200 мл) докато се получи пухкав крем. Смесете двата крема, като добавите сметаната към сместа от сирене и внимателно бъркате с шпатула или дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. Изсипете получения крем във формата с блата, поръсете отгоре с един пакет кокосови стърготини и оставете в хладилника за мин. 3-4 часа или докато видите, че кремът е стегнал.

Шоколадовата заливка се приготвя като на водна баня разтопите маслото и добавите в него шоколада. Бъркайте докато се разтопят и добавете сметаната и продължете да бъркате докато се получи течна заливка. Добавете още течност (вода или сметана), за да запазите консистенцията на заливката, ако е твърде гъста. При сервиране полейте всяко парче със заливката. Остатъкът от нея може да се съхранява в хладилник и да се ползва за мазане на бисквити или филии или след затопляне пак за заливане.

Да ви е сладко!

Автор: Йордан Попов

Популярни рецепти