Торта с шоколадов мус и бадеми

Тази торта трябва да се направи на един дъх, защото е от значение да запазите топлината на блата и крема и заедно да ги претворите в сочно изкушение.



Блат (22 см форма):
4 яйца
200 г захар
2 пак. ванилия
60 г бадеми, много едро смлени или счукани
50 мл сметана
1 ч.ч. олио
200 г брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, захарта и ванилията. Добавете олиото, след това бадемите. Продължете да бъркате с миксера. Накрая сложете сметаната, брашното и бакпулвера. Трябва да се получи хомогенна смес за кекс. Печете на предварително загрята фурна на 250 градуса, 10 минути по късно намалете/изключете и оставете да се доопече (да придобие златист цвят). В случая това е важно, за да остане блатът сочен.

Оставете да изстине 5 миути, извадете от формата и разрежете на 2 равни части. Ако се е подул в средата, отрежете я.

През това време (докато блатът се пече) ...

Шоколадов мус:
4 големи жълтъка (или 5 малки)
200 г захар
400 г черен шоколад
350 мл сметана за готвене
500 мл сладкарска животинска сметана
1 супена лъжица какао
50 г амарето или бадемов ликьор

Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и заедно със сметаната за готвене го разтопете на водна баня или директно върху котлона, но в никакъв случай не трябва да загаря, затова бъркайте постоянно. Разбийте жълтъците и захарта с миксер и ги добавете към разтопения шоколад. Бъркайте върху котлона (на слаба температура), докато кремът се сгъсти и започнат да излизат мехурчета. Отделете малко от него (около 100 мл) и още докато е много горещ го полейте върху първия блат. Останалият ставете да изстине малко (може и да е хладък). В него добавете амаретото и разбъркайте добре. Разбийте сметаната с миксер (без захар). Внимателно я разбъркайте с дървена шпатула във вече изстиналия шоколадов крем. Тя ще го изсветли и направи по-обемен и пухкав. Бъркайте бавно, така че да не разбиете въздушните балончета.

Сглобяване:
100 г смлени бадеми
отделените 100 мл шоколадов крем

Сложете първия блат върху поставката за торти (таблата) и около него ринг. Ако нямате, можете да ползвате този от формата ви за печене или да си направите от хартия за печене. Още докато е горещ блата го полейте с горещия шоколадовия крем. Поръсете с бадемите, след това исипете дебел слой от шоколадовия мус. Поставете втория блат. Тъй като кремът е доста течен, би следвало блатът да потъне леко в него.  Поръсете с бадеми и отново нанесете дебел слой от шоколадовия мус. 
Оставете в хладилник 12 ч да стегне, след това украсете с фантазия. Може да отделите малко от муса, за да покриете страните на тортата.

Препоръчвам да сложите хартия за печене около ринга, за да не залепне кремът по него и като го отворите да се "разпука" тортата. 



Да ви е сладко!


Популярни рецепти