Объркан кекс

Аз съм голям "майстор" на кексовете и смело мога да заявя, че да забъркам един кекс е едно от любимите ми най-лесни неща. За съжаление и в доказателство на много поговорки и басни, опровергаващи самоувереността, дори и "най-добрите" правят грешки. Това, разбира се, въобще не трябва да ви отчайва, а само да ви вдъхнови да проявите още повече въображение и смелост на бойното поле на кулинарията.

Исках да направя съвсем лесен кекс с какао, но не ми се получи точно така...

Продукти:
6 яйца
300 г захар
2 пак. ванилия
1 ч.ч. олио
1,5 ч.ч. брашно
1 бакпулвер.

Както се досещате, за да приготвите сместа, трябва да разбиете с миксер всички продукти до получаването на хомогенна смес.
Дотук добре - просто като фасул, дори и опичането не изглежда трудно, вземайки под внимание, че лично не сме заети и че трябва само да пъхнем кекса във фурната и да изчакаме едно 20-тина минути. Да, но се случва да се отплеснеш покрай всички малки, големи и още по-големи задачки в къщата и лекичко да изгориш. В случая, да изгориш кекса. Този нищожен провал не трябва да ви отчайва и в никакъв случай не трябва да вземете най-лесното решение, а именно, да го пробутате на мъжа ви за закуска. Не трябва да взимате и малко по-трудни решения, като например - да го изхвърлите. Сега е моментът да проявите фантазия и да докажете на себе си, че "грешката е вярна".


Това, което направих аз, беше да поизрежа изгорелите места (те бяха главно отгоре) и да маскирам този осакатен вид на печивото с една шоколадова глазура. А защо не и да го напоя с шоколад?!

Продукти:
180 г черен шоколад
100 мл мляко
1 с.л. пудра захар
1 с.л. масло
1 с.л. какао

На водна баня загрях млякото, в него разтопих 80 г шоколад, захарта, маслото и какаото. Залях кекса. В същия съд (в който беше останало малко от заливката) разтопих останалия шоколад. Получи се значително по-гъста смес. С нея намазах кекса отгоре и отстрани (доколкото е възможно за човек, зареден с нетърпение). Накрая, тъй като всичко ми се видя твърде тъмно на външен вид, поръсих малко захарни пръчици и ето какво се получи.

Ако ви харесва, може и вие да опитате да приготвите това кулинарно чудо и не, не е нужно да изгаряте кекса :)))


Популярни рецепти