Солен кекс по италиански

Солен кекс по италиански
Тази рецепта е мой пореден опит да се придържам към НВВМ начин на хранене, но не е в чист вид. Макар и да съдържа съвсем малко брашно, все пак има, а отделно има малко захар. Все пак аз бих определина този кекс като диетичен, тъй като въглехидратите в него са възможно най-малко. Дори биха могли изцяло да се избегнат, а от това няма да пострадат вкусовите, а само естетическите му качества.

Продукти:
5 яйца
1 с.л. захар
5 с.л. брашно
500 г сирене "Рикота"
150 мл зехтин или друга мазнина*
1 оп. бакпулвер
150 г сушени домати
250 г гъби
няколко клонки пресен босилек
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете рикотата, след това зехтина, брашното и бакпулвера. Разбийте до получаването на гладка смес. Нарежете босилека на ситно, нарежете сушените домати и гъбите по-едро. Прибавете ги към тестото и разбъркайте добре. Подправете с черен пипер на вкус.
Така приготвената смес може да изпечете във форма за кекс или тава. Бихте могли да я изпечете и като мъфини. Въпрос на лично предпочитание. От посочените количества се получават 12 мъфина и един кекс.

Да ви е сладко!

* аз използвах (цяло) бурканче от 300 г сушени домати, в опаковката на което бяха описани 150 г сушени домати (отцедени), следователно останалото е зехтин. Отцедих сушените домати, а мазнината използвах за тестото.

Популярни рецепти