Торта "Нина"

Направих тази торта за рождения ден на една приятелка, която искаше тя да бъде много тежка. Имах щастието да я опитам и според мен беше сполучлива, макар че би могла и още по-тежка да бъде. В последствие тя ме помоли да и направя още една, така че явно съм постигнала целта. :)
За съжаление нямах възможност да я снимам, снимките ми бяха предоставени в последствие.
Ако някой реши да я направи, нека ми изпрати една снимка, моля!


Продукти:
За блата
4 яйца
200 г захар
1 к.л. семена от ванилия
50 г какао
125 г масло
200 г заквасена сметана
ок. 1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото, а през това време разбийте яйцата, захарта и ванилията. Добавете какаото на порции, след това маслото и продължавайте да бъркате. Накрая сметаната, последвана от брашното и бакпулвера. Крайната смес трябва да прилича малко на сметанов крем. Печете в покрита с хартия за печене форма на 200 градуса около 30-40 минути. След 30-тата минута проверете с клечка дали е готово.
Освободете от формата и оставете да изстине.

Крем
4 яйца
200 г захар
1 к.л. семена от ванилия
400 г заквасена сметана
30 г какао

Тортата, преди да покрия стените й с шоколад.

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, захарта и ванилията, прибавете сметаната и разбийте и нея в сместа, след това и какаото. Съветвам ви да направите всичко това в огнеупорна купа. Сложете купата на водна баня и като не преставате да бъркате, "опечете" крема. Готов е, когато започнат да излизат малки балончета от него. Махнете от огъня и оставете да изстине.

Шоколадов ганаш:
500 г черен шоколад (поне 65% какао)
700 мл сладкарска сметана (животинска)
2-4 с.л. захар (в зависимост дали предпочитате да е по-сладко)
1 к.л. семена от ваниля


Начин на приготвяне:
Натрошете или нарежете шоколада на малки парченца. В подходящ съд загрейте сметаната с ванилията и захарта до температура малко преди кипване. Излейте я върху шоколада и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.

Сглобяване:
50 г уиски
1 с.л. бадемов екстракт
ок. 150 мл прясно мляко
2 банана
50 г бадеми
натрошени целувки (по желание)
ок. 100 г малини (по желание)


Разрежете блата хоризонтално на две равни части. Ако се е подул в средата, изрежете тази част и я хапнете с малко кисело мляко. Сложете единия върху подходяща подложка и поставете около него ринг. (ако нямате ринг, може да използвате този от формата ви за кекс). Сиропирайте щедро със смесеното уиски, мляко и екстракт от бадеми. Излейте около 1/4 от шоколадовия ганаш - горе-долу слой от около половин сантиметър. Сложете в хладилника да стегне. След това наредете плътно нарязания на шайби банан, поръсете с бадемите. Сложете малините и целувките - ако сте решили да сложите и от тях. Изсипете крема и сложете втория блат, който отново сиропирайте със смесеното уиски, мляко и бадемов екстракт. Накрая полейте тортата с шоколадовия ганаш, като си оставете малко от него, за да покриете стените. Оставете за една нощ в хладилник да стегне.
След като тортата е стегнала, махнете ринга, загрейте на водна баня шоколадовия ганаш и покрийте с него стените на тортата.
Украсата я оставям на вашето въображение. Мен не ме бива много по тази част.

Да ви е сладко!


Популярни рецепти