Сметанова торта с малини и банани




Тази торта се приготвя бързо и лесно, няма нужда да печете кремове или блаове и е със свеж, разхлаждащ вкус, ето защо е препоръчителна за лятото...





Продукти:
ок. 2 оп. маслени бисквити
100 г орехи
100 г масло (разтопено)

700 г заквасена сметана
500 г маскарпоне
ок. 300 г малини
1 ч.л. семена от ванилия или 1 с.л. екстракт от ванилия
ок. 50 г настрърган шоколад
3 с.л. пудра захар
3 банана

Количествата на продуктите могат да варират - например да сложите повече банани или съотв. малини, ако искате по-силно да се изрази вкусът им. Тортата е основно крем и ако сте любители на хрупкавите бисквити, бихте могли да сложите повече от тях или по-малко крем.
За мен готвенето е творчество и ще се радвам да инспирирам и вас да творите, интерпретирайки моята идея. Можете да добавите всичко любимо - шоколад, ядки или парченца плодове.

Начин на приготвяне:
Смелете орехите и натрошете бисквитите. Отеделете 2/3 от тях и ги залейте с разтопеното масло. Направете си маслени трохи, които разстелете в чиния, ползвайки ринг за торти за ограничнител.
Крема пригответе, като пасирате банана и в последстве го разбиете с миксер със сметаната. Добавете захарта, ванилията, маскарпонето и бъркайте докато получите гладка смес. Разпределете около половината върху оформения от бисквитите блат. Сложете малините, натисете ги леко, за да потънат и поръсете с шоколада и отделените натрошени бисквити. Сложете остатъка от крема и украсете с малини.

Оставете в хладилник поне 5 часа, а най-добре една нощ, за да стегне кремът.
Украсете с натрошени или цели бисквити, парченца шоколад, плодове и всичко, което ви изглежда красиво.

Добър апетит!

Популярни рецепти