Постна торта с орехов крем и шоколад

И тази година реших да изненадам майка си и да и направя постна торта за рождения ѝ ден. Тя винаги спазва Великденските пости, които съвпадат с рождения ѝ ден и никога не може да се хапне по-празнично.
Този път реших да експериментирам с орехово-шоколадови кремове. Не беше трудно за изпълнение.



Продукти:
4 яйца - хаха, щегувам се :)

Блат:
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. компот (аз използвах от вишни)
250 г захар
400 г брашно
1 пак. бакпулвер
1 с.л. екстракт от ванилия
80 г смлени орехи

Смесвате сухуте съставки и към тях прибавяте мокрите, като започвате от компота, после олиото и накрая ваниловия екстракт. Разбивайте с миксер за улеснение. Трябва да получите доста гъсто тесто. Печете около 40 мин. на 200 градуса. Извадете, изчакайте да изстине и разрежете на 2 равни блата. Може да изрежете подутият връх, ако се е получил и евентуално да го ползвате за попълване.


Орехов крем:
200 г захар
250 г пастет от орехи
150 мл бадемова сладкарска сметана
1 с.л. екстракт от ванилия

Разбийте с миксер сметаната и захарта, имайте предвид, че няма да стане толкова пухкава като обикновена сметана. Добавете ореховия пастет и ванилията и разбийте до гладко.
Аз купих готов орехов пастет, но вие може да направите сами. Просто смелете орехи в блендер до получаването на пастетообразна текстура.

Шоколадов крем:
400 г черен шоколад
300 г оризова сметана за готвене
ок. 150 г захар, но можете да сложите повече или по-малко
1 с.л. ванилов екстракт

Разтопете на водна баня шоколада, сметаната и захарта и бъркайте до получаването на гладък крем. Накрая прибавете ванилията.


Сглобяване и сиропиране:
250 мл гореща вода
3 к.л. нес кафе
3 с.л. уиски

Няколко сушени вишни или череши, напоени с уиски (по желание). Бихте могли да използвате и плода на компота.

Поставете единия блат на удобна поставка за торти. Сложете ринг около него. Сиропирайте с разтвореното нес кафе и добавеното към него уиски. Изсипете ореховият крем и загладете. Разпръснете черешите (или това, което сте избрали). Сложете втория блат и сиропирайте и него. Покрийте с шоколадовия крем и оставете да стегне в хладилник.


Украса:
Бихте могли да украсите с половинки от орехи или череши.
Аз лично направих роза от кората на грейпфрут. Изрязах я с помощта на белачка и я оформих като цвете.
Във форми за лед от разтопен шоколад направих сърца, които поръсих с цветни захарни пръчици. Стените покрих с натрошени орехи, но може да се покрият и с шоколад.




Популярни рецепти