Торта с крем-брюле и бадемов аромат

Изключително нежна, сочна, пухкава, креместа торта. Насладете ѝ се с чаша кафе!



Продукти:
За блата:
5 яйца
250 г захар
1 ч.л. екстракт от бадеми
125 г масло (разтопено)
ок. 2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер


Разбийте яйцата, захарта и бадемовия екстракт, докато не утроят обема си. Добавете разтопеното масло и брашното с бакпулвера на порции. Трябва да получите кремообразно гъсто тесто. Изсипете във форма за печене и печете ок. 40 минути на 190 градуса.

За крема:
1 л животинска сметана за готвене
1 л животинска сладкарска сметана
2 с.л. нишесте
8 жълтъка
250 г захар
1 ванилиева шушулка

Сложете сметана в подходящ съд (тенджера или касерола) и я загрейте. Разрежете ванилиевата шушулка и сложете семенцата при сметаната. През това време разбийте жълтъците със захарта. След като сметаната е малко преди момента да заври, прибавете разбитите яйца, докато бъркате постоянно. Оставете крема да се сгъсти на средно силен огън. Към края прибавете нишестето и разбъркайте много добре.

Сглобяване и сиропиране:
200 мл мляко
1 ч.л. екстракт от бадем
2 банана
10 г сурово какао

Разрежете изпечения блат на 2 равни части. Сложете единия на подходяща подложка/основа и сложете ринг около него. Сиропирайте с размесеното мляко и екстракт от бадем. Нарежете единия банан на кръгчета и ги подредете плътно по блата. Поръсете през цедка равномерно какаото. Изсипете половината от крема. Повторете същите действия и с втория блат, като единствено не слагайте какао. Оставете една нощ в хладилник да стегне.

Украсете по собствено усмотрение. След като махнете ринга, с широк нож загладете стените и ги покрийте с настърган шоколад (или орехи). Аз приготвих тази торта за рожден ден на приятел и затова е строго тематична. Вие също бихте могли да шприцовате върху хартия за печене или ал. фолио име или други форми от разтопен шоколад, който се оставя да стегне 10 мин. във фръзера.


Да ви е сладко!

Популярни рецепти