Лесна шоколадова торта с ягоди


Продукти:
За блата:
5 яйца
250 г захар
3 пак. ванилия или 1 ч.л. ванилиев екстракт
200 г смлени орехи
100 мл сладкарска сметана
80 г разтопено масло
80 г какао
10 с.л. брашно
1 бакпулвер
Кората на ½ лимон


За шоколадовата заливка:
250 г масло
160 г какао
4 с.л. захар
500 мл прясно мляко
2 пак. ванилия
Сглобяване и украса:
200 г ягоди
150 г черен шоколад
50 г смлени орехи



Начин на приготвяне:
Разбийте до пълно усвояване на захарта яйцата, захарта и ванилията. Прибавете сметаната, какаото, след това маслото, като не преставате да бъркате. Добавете орехите и настрърганата кора от лимон. Накрая пресятото брашно с бакпулвера. Трябва да получите доста гъсто тесто. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса ок. 35-40 минути, докато е готов. Може да проверите с клечка за зъби –прободете кекса с клечката в най-дебелата му част и ако я извадите суха, значи е готов.
След като кексът се изпече, оставете да истине леко и го разрежете на 2 равни части. Поставете едната в подложка за торта или в друг удобен за вас съд. Сложете ринг за торти около блата.
За да приготвите шоколадова заливка за първия блат, на водна бяня разтопете 125 г масло с 2 с.л. захар, 1 ванилия и 80 г какао. Накрая прибавете 250 мл мляко и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
С така приготвената шоколадова заливка напоете обилно блата. За да поеме наистина добре, напоете блата на степени. Междувременно може с вилица да пробождате блата на места по ваш избор, за да се напои в дълбочина. 
Измийте и почистете ягодите, нарежте ги на половинки и покрийте първия блат плътно с тях.  Сложете отгоре втория блат.
Пригответе по описания по-горе начин шоколадовата заливка за втория блат и напоете и него, както напоихте първия.
Оставете да стегне в хладилник 1 нощ.


Украсата на тортата може да бъде всякаква, но аз я направих по-проста, тъй като самата идея на тортата е да семпла и лесна за изпълнение.
Разтопете шоколада на водна баня и с половината (излят в пош или шприц) оформете пеперуди (или други форми по ваше желание) върху хартия за печене или алуминиево фолио, които замразете в камерата. Оставете мин. 30 минути и след това ги отлепете и използвайте.
За да използвате изцяло шоколада в поша, можете да шприцовате разхвърляно по цялата торта неправилни линийки, докато изцедите и последните капки шоколад от него.
С другата половина на разтопения шоколад покрийте стените на тортата с помощта на малка шпатула. След като нанесете шоколада, покрийте стените и със  смлени орехи. За целта вземете пълна шепа орехи и леко ги допрете до стената на тортата. Обиколете цялата торта. Част от тях ще изпадат, но вие можете да ги събирате и използвате отново.
Поръсете фино малко орехи и отгоре на тортата. Подредете шоколадовите пеперуди и няколко ягоди, за да завършите вида на тортата.

  

Добър апетит!


Популярни рецепти