Гнезда от кайма със зеленчуци

Лесно за приготвяне и много ефектно ястие.



Продукти (за 6 бр.):
1 кг кайма (смес 50/50 телешко и свинско месо)
2 с.л. масло
250 г гъби
2 моркова
2 големи зрели домата
1/2 връзка пресен магданоз
1 шипка сушен риган
1 шепа сушен босилен
1 к.л. без връх канела
сол и черен пипер на вкус
кашкавал за поръсване


Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците и нарежете морковите на много ситни кубчета, а гъбите във форма по желание. Сложете ги с 2 с.л. масло в дълбок тиган или тенджера с капак и ги оставете да се задушават. През това време рендосайте доматите и ги добавте при морковите и гъбите. Добавете и ситно нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер, похлупете и оставете да се задушават, като от време на време разбърквайте. Готови са, когато зеленчуците омекнат или когато цялата вода от тях се е изпарила. Накрая прибавете сухите подправки (риган, босилек, канела), разбъркайте добре и оставете похлупени, за да се усвоят.
В тава, покрита с хартия за печене, оформете с ръце "гнезда" от каймата. За целата вземете пълна шепа кайма, направете я на топка, след това я натиснете, така че да се получи голямо кюфте. Сложете го в тавата и оформете ниски стени (по около 1-1,5 см). Направените така "гнезда" запечете във фурната, докато зеленчуците се задушават. Извадете ги и ги напълнете със зеленчуковата смес. Върнете във фурната за около 7-8 мин., а през това време настържете кашкавала. Поръсете с него и запечете до златисто.

Сервирайте с гарнитура по желание или с Бързи тиквички.

Добър апетит!

Съвет: Ако използвате качествена кайма, не би следвало тя да пусне вода, докато я печете. Ако все пак това се случи, изгребете я с лъжица, преди да сложте задушените зеленчуци в гнездата.



Популярни рецепти