Лесна шоколадова торта


Продукти (за блата):
6 яйца
250 г захар
2 пак. ванилия
50 г какао
200 г орехи
80 г разтопено масло
6 с.л. с връх брашно
1 бакпулвер



Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата, ванилията и захарта. Продължете да разбивате и прибавете постепенно какаото, орехите, маслото, брашното и бакпулвера. Изпечете сместа във форма с подвижен ринг като обикновен кекс.
Когато е готова, разрежете на 2 еднакво дебели блата.

Шоколадово напояване:
Аз го правя на 2 пъти, но не е проблем да го направите и наведнъж, просто когато заливате втория блат, ще трябва отново леко да го притоплите.

Продукти:
100 г какао
150 г масло
ок. 200 мл прясно мляко
3 с.л. захар

Начин на приготвяне:
Загрейте на водна баня маслото, млякото и захарта и разтворете какаото в нея. Трябва да получите по-рядка смес от тази на шоколадовия ганаш, но не твърде рядка.

Сглобяване:
2-3 кофички малини
коняк
настърган бял шоколад

Сложете единия блат върху подходяща подложа, сложете ринг за торта и леко го поръсете (още докато е топъл) с коняк. Не знам точно колко грама използвах, ръсих на око. След това го залейте с половината от шоколада и отгоре подредете малини на гъсто. Сложете втория блат, отново го поръсете лекичко с коняк и го залейте с останалия шоколад. Идеята е богато да напоите блатовете, за да са сочни и шоколадови.
Оставете в хладилник да стегне около поне 4 часа.


Глазура (по желание)
50 г какао
70 г масло
50 мл мляко
1 с.л. захар

На водна баня разтопете съставките, за да получите шоколад с консистенця на шоколадов ганаш. покрийте цялата торта с него.
Украсете я по ваше желание. Аз използвай няколко малини и настърган бял шоколад.




Популярни рецепти