Постна торта

Реших да направя тази торта за рождения ден на майка ми, която винаги пости по това време. Въпреки, че няма яйца, масло, животинска сметана, тортата се получи учудващо вкусна и я препоръчвам на всеки веган или постещ човек, който иска да хапне по-празнично.



Блат:
1 ч.ч. олио
1 с.л. екстракт от ванилия
1 банан
1/2 компот (аз ползвах от малини)
100 г смелени орехи
80 г какао
1 бакпулвер
ок. 10-12 с.л. брашно, докато поеме - трябва да се получи много гъсто тесто

Разбърквате всички продукти, докато получите хомогенно гъсто тесто за кекс. Изсипете го във формата за печене и печете, докато е готово.

След като изстине малко, го разрежете на 2 части.

Крем с кокос
Аз купих готов крем с кокос от био-магазините. Направих го съгласно указанието на опаковката, но ми се стори твърде рядък, затова го затоплих отново и добавих 1 с.л. нишесте.
Разтворих 2 крема (по 200 г) в 600 мл вода и добавих 1 с.л. нишесте. Получи се много стегнат крем.

Шоколадов крем
300 г шоколадов кувертюр
150 г растителна сметана за готвене (моята беше от овес)
1 к.л. екстракт от ванилия

Разтапяте на водна баня шоколада, добавяте сметаната и бъркате до получаване на крем. Може да добавите екстракт от ванилия накрая.


Сглобяване, сиропиране и украса:
80 мл амарето
50 мл компот от малини
2 банана
ок. 10 сушени череши
ок. 100 г смлени орехи
100 г шоколад (за покриване на блата)
50 г растителна сметана за готвене
100 шоколад - за украса

Сложете единия блат върху удобна поставка. Сложете ринг около него, за да не се разтичат кремовете - може да използвате този от формата за печене. Сиропирайте със смесеното амарето и компот.
Разтопете 100 г шоколад със сметаната на водна баня и покрийте блата с половината количество. Наредете отгоре плътно банани, поръсете с орехи. Исипете кокосовия крем. Оставете да стегне 2 часа и сложете 2рия блат. Сиропирайте и него с амарето, намажете го със шоколад, поръсете го с орехи. Сложете шоколадовия крем. Разпределете сушените череши равномерно, така че да потънат в крема. Оставете в хладилник за една нощ.
За украса направих "скалички". Разтопих 100 г шоколад на водна баня, намазах дебел слой върху фолио, след което го замразих във фризера и след това го натроших в неправилни форми, които се подрежтат отстрани на тортата. Използвах и малко от орехите за поръсване.

Да ви е сладко!

Популярни рецепти