Чийзкейк с ягоди

Продукти:
(блат)
1 пак. чаени бисквити
150 г масло
100 г орехи

(крем)
6 яйца
200 г захар
1 пак. ванилия
250 г заквасена сметана
750 г рикота

(глазура)
ок. 500 г пресни ягоди
2 с.л. захар
1 пак. ванилия


Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите и орехите. Разтопете маслото и ги залейте с него, за да получите бисквитено тесто. От него оформете подложката за чийз кейка. Направете основа и стени, които да задържат крема. Може да го направите директно в тавата (ако не е с тефлоново покритие) или да подложите хартия за печене, така че да извадите в последствие чийз кейка по-лесно и да не нараните тефлоновото покритието при разрязването на кейка.




За да приготвите крема разбийте яйцата, захарта и ванилията, след това прибавете сметаната и рикотата и бъркайте до получаване на гладка смес. Изсипете я във вече оформената подложка и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 40 минути. Кремът трябва да добие златиста коричка. Може при побутване на тавата сместта да се поклаща, но в последствие ще стегне. Колкото повече печете, толкова по-твърд (сух) ще става кремът.

Нарежете на дребно ягодите и на водна баня, заедно с 2 с.л. захар ги загрейте малко, така че да пуснат малко сок. Разпределете ги върху чийзкейка. По желание можете да намежете тънък слой ягодово сладко и след това да покриете с ягодите.


Сервирайте студен!

Популярни рецепти