Боровинков чийзкейк

Продукти (за 18 парчета):
(блат)
300 г чаени бисквити
140 г масло
100 г орехи
(крем)
6 яйца
200 г захар
1 пак. ванилия
600 г заквасена сметана
500 г рикота
кората на един лимон
(глазура)
250 г замразени боровинки
3 с.л. захар
сокът на половин лимон
1 пак. ванилия


Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите и орехите. Разтопете маслото и ги залейте с него, за да получите бисквитено тесто. От него оформете подложката за чийз кейка. Направете основа и стени, които да задържат крема. Може да го направите директно в тавата (ако не е с тефлоново покритие) или да подложите хартия за печене, така че да извадите в последствие чийз кейка по-лесно и да не нараните тефлоновото покритието при разрязването на кейка.

За да приготвите крема разбийте яйцата, захарта и ванилията, след това прибавете кората от лимон, сметаната и рикотата и бъркайте до получаване на гладка смес. Изсипете я във вече оформената подложка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Кремът трябва да добие златиста коричка. Може при побутване на тавата сместта да се поклаща, но в последствие ще стегне. Колкото повече печете, толкова по-твърд (сух) ще става кремът. 

Извадете боровинките да се размразяват, поръсете ги със захарта и ги полейте с лимоновия сок. Загрейте ги на котлона и редуцирайте до получаването на гъста смес и към края прибавете ванилията.

След като изпечете чийз кейка, изчакайте да изстине и го покрийте със сместта от боровинки.

Сервирайте студен!

Популярни рецепти