Торта с шоколадов мус и амарето

Продукти: 
За блата:
4 яйца
2 белтъка
100 г бяла захар
200 г кафява захар
2 пак. ванилия
150 г смлени бадеми
75 г масло (разтопено)
3 с.л. какао
5 с.л. брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата, белтъците, захарта и ванилията. Добавете разтопеното масло, бадемите, какаото, брашното и бакпулвера и бъркайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете във форма за печена (28 см) и печете в предварително загрята фурна на 200 г.

За шоколадовия мус: 
4 жълтъка
2 белтъка
150 г захар
300 г черен шоколад
250 мл сметана за готвене
2 с.л. амарето или бадемов ликьор (по желание)
1 л сладкарска животинска сметана

Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и заедно със сметаната за готвене го разтопете на водна баня или директно върху котлона, но в никакъв случай не трябва да загаря, затова бъркайте постоянно. Разбийте жълтъците и захарта с миксер и ги добавете към разтопения шоколад. Ако сте решили да прибавяте амарето, сега в моментът. Бъркайте върху котлона (на слаба температура), докато крема се сгъсти и започнат да излизат мехурчета. Оставете да изстине. Разбийте сметаната с миксер (без захар). Внимателно я разбъркайте с дървена или пластмасова шпатула във вече изстиналия шоколадов крем. Тя ще го изсветли и  направи по-обемен и пухкав. Накрая разбийте белтъците на пяна и също внимателно ги прибавете към крема. Бъркайте бавно, така че да не разбиете въздушните балончета.

Сиропиране:
200 мл мляко
50 мл амарето или бадемов ликьор

Начин на приготвяне:
Смесете млякото с амаретото и разбъркайте.

Сглобяване:
Разрежете изпечения блат на 2 или 3 парчета (в зависимост от това колко искате да е дебел). Сложете го на поставка за торта или удобна табла. Сиропирайте го. Сложете около него стягащ ринг - може да използвате този от формата за печене на блатове или да си направите такъв от хартия за печене. Рингът трябва да прилепва плътно по блата. Изсипете крема върху блата. Оставете в хладилник да стегне - аз лично оставих крема една нощ.

Украсяване:
Бихте могли да украсите с настърган млечен шоколад, бадеми или плодове.
Също така можете да разтопите шоколад и с четка да го намажете върху алуминиево фолио. Оставете във фризера да се втвърди, след това го отлепете и начупете в различни форми, които да "забодете" отгоре върху крема.

Да ви е сладко!



Популярни рецепти