Домашна торта с яйчен крем

Продукти: 
За блата: 
4 яйца
2 белтъка
300 г захар
2 пак. ванилия
75 г масло (разтопено)
150 г орехи (130 г смлени, останалите натрошени)
3 с.л. какао
4 с.л. брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата, белтъците, захарта и ванилията. Добавете разтопеното масло, орехите (всички), какаото, брашното и бакпулвера и бъркайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете във форма за печена (28 см) и печете в предварително ззагрята фурна на 200 г.

За крема:
8 жълтъка
250 г захар
1 кг течна животинска сметана
200 г мляко
1 ванилова шушулка
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки без брашното в голяма огнеупорна купа или тенжера. Разрежете ваниловата шушулка и остържете вътрешността ѝ. Прибавете и нея. Разбийте с миксер и оставете сместа да ври на слаб котлон. Бъркайте през цялото време без спиране. Аз лично бъркам с миксера, но на по-слаба степен. Когато крема започне да се сгъстява, прибавете брашното. Продължете да бъркате, докато кремът стане гъст. Вдигнете от огъня и оставете да изстине.

Сиропиране:
50 г ром
100 мл мляко

Начин на приготвяне:
Загрейте малко млякото и добавете рома. Разбъркайте.

Сглобяване:
100 г орехи
3-4 натрошени ореха
Стафиди (по желание)
Какао
малко настърган шоколад

Начин на приготвяне:
Разрежете "кекса" на 3 блата. Използвайте голям остър нож или конец. Ако го режете, докато е още леко топъл, ще ви е по-лесно. Иначе може да стане по-трошлив. Дори и да е така, използвайте трошливата част за среден блат.
Поставете първия блат на удобна за вас поставка/табла (а ако имате - въртяща се поставка за торти). Сиропирайте. Сложете слой от крема. Поръсете с какао (през цедка). Поръсете с натрошени орехи и стафиди. Сложете втория блат и повторете действията с първия. Време е за третия блат. Сиропирайте и него. Покрийте цялата торта с крем. Поръсете я с настърганите орехи. Покрийте страните с орехи. За целта вземете шепа орехи и внимателно обиколете цялата торта. Много от тях ще изпадат, но вие ги събирайте и ползвайте наново.

За да украсите тортата използвайте фантазия или като мен - настърган шоколад.

Добър апетит!

Популярни рецепти