Фъдж

Продукти:
За блата

4 яйца
250 г захар
1 ванилия
3-4 с.л. какао
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. разтопено масло
250 г смлени орехи
4 с.л. брашно
1 бакпулвер
Настърганата кора на 1 лимон




За сиропирането
4 с.л. какао
60 г масло
3 с.л. пудра захар
200 мл прясно мляко (може и вода)
1-2 с.л. ром

За глазурата
4 с .л. какао
2 с.л. пудра захар
60 г масло
70 мл вода

Начин на приготвяне:

Блат
Разбийте на пухкава смес яйцата и захарта. Добавете ванилията и какаото. Прибавете киселото мляко и не спирайте да разбивате с миксер. Разтопете маслото, подмажете тавата с него (поръсете я и с брашно)и останалото изсипете в сместа. Прибавете орехите, брашното и бакпулвера. Накрая сложете ситно настърганата кора от лимон и разбийте до получаване на хомогенна смес. Изпечете във фурна на 200 градуса. Може да се наложи накрая да намалите градусите, за да не загори отгоре.

Сиропиране
Разтопете маслото на водна баня и добавете всички останали продукти в него до получаването на гладка смес. Свалете от огъня и накрая прибавете рома.
Нарежете веже готовия и все още тъпъл блат на малки ромбчета. С молив пробийте по 1-2 дупки във всяко парче, така че да може сместта за сиропиране да попие навсякъде.
Сиропирайте блата.


Глазура
Пригответе я по същия начин както сместа за сиропиране. Имайте предвид, че тя трябва да бъде по-гъста. Намажете с нея блата отгоре.

Добър апетит!

Съвет: Оригиналнатта рецепта на фъдж не е толкова сладка и шоколадова. Ако не предпочитате горчивия вкус на какаото, може за глазура да сложите течен шоколад.

Популярни рецепти