Патладжанени кули с козе сирене

Време за приготвяне: 15 минути
Термична обработка: 10 минути

За 4 порции
125 мл зехтин
2 големи скилидки чесън, смачкан
2 малки патладжана
2 зрели домата
150 г козе сирене
8 големи, пресни листа босилек
Малки листа рукола, за гарниране

Дресинг
135 г консервирани в олио изсушени домати
1 скилидка чесън, смачкан
1 с.л. винен оцет
60 г майонеза
Пипер и сол

Начин на приготвяне:
Смесете зехтина и чесъна в малка купа и оставете настрани. Нарежете всеки патладжан на шест парчета, дебели 1 см, а доматите на 4 парчета по 1 см. Натопете остър нож в гореща вода, за да нарежете козето сирене на осем парчета, дебели по 1 см.
Поръсете двете страни на патладжана с мазнина и ги запържете на порции в тиган на висока температура. Запържвайте всяка страна по 2-3 минути, така че патладжаните да станат златисти. Поръсете двете страни на доматите с останалото олио и ги запържете от всяка страна по 1 минута.
За дресинга изцедете изсушените домати и запазете 1 с.л. от мазнината. В кухненски робот преработете доматите, чесъна и мазнината. Разбъркайте в тях винения оцет и майонезата. Подправете.
Сложете в чиния по 1 резен патладжан. Всеки резен покрийте с домат, отгоре сложете лист босилек и парче сирене. Наредете в този ред по още един слой от продуктите, а накрая сложете резен патладжан. Полейте с дресинга и аранжирайте около куличките листата рукола. Около всяка кула сипете малко зехтин и сервирайте веднага.

Популярни рецепти