Шоколадова торта с ягоди

Продукти:
225 г черен шоколад (със съдържание на поне 70% какао)
175 г масло, нарязано на парченца
2 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. инстантно кафе
100 г сурови бадеми, можете да използвате и печени
2 препълнени с.л. брашно
1 ч.л. сол
5 яйца
140 г ситна кристална захар
около 22 броя пресни ягоди / 12 от тях за декорация
6 суп.л. ягодово сладко

За глазурата:
140 г черен шоколад, начупен на парчета
100 мл пълномаслена сметана
пудра захара за поръсване

Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата фурна и оставете за истине. Добавете към него ваниловият екстракт и кафето. Смелете на ситно бадемите с помощта на блендер. Сложете в отделна купа брашното, солта. Разбийте с миксер яйцата, докато удвоят обема си. Трябва да станат доста пухкави, аз разбивах в продължение на 3-4 минути на най-висока скорост на миксера. Бавно прибавете захарта, разбивайте още минута.

Смесете шоколадовата смес към яйцата, разбъркайте леко. Прибавете на два пъти сместа от бадеми и брашно, като разбърквате внимателно с лъжица. Включете фурната на 170 С, застелете с форми с диаметър 23 см форма с пекарска хартия. Разделете мислено сместа на 2 части и изсипете във формите.

Печете на загрята фурна около 15-20 минути – блатовете трябва да са леко влажни в средата и да стоят като недопечени. Оставете да изстинат, след което извадете от формите върху решетката.

За да сглобите тортата сложете едния блат върху чиния за сервиране. Смесете сладкото с 10-тина ягоди, като ги пюрирате заедно. Сложете върху блата и разстелете добре. Покрийте с горния блат.

За направата на глазурата кипнете сметаната, начупете шоколада в нея и оставете да се разтопи, разбъркайте докато получите еднородна смес. Оставете да се охлади, след което намажете тортата отстрани и отгоре. Украсете с ягодите и охладете поне за 5-8 часа, а най-добре за едно денонощие. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

Популярни рецепти