Малинов чийз кейк

ПРОДУКТИ:
За подложката
2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100г предварително запечени безсолни орехи
125г меко масло

За пълнежа
250г Рикота
3 яйца
400г квасена сметана
140г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон

За глазурата
300г пресни малини
250г леко затоплен малинов конфитюр или малиново желе

Приготвяне
Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца орехи и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд,който да послужи като ограничител на пълнежа.
В купа разбийте с миксер Рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.
Изпечете кейка в предварително загрята на 170 градуса С фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек и леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.
След като кейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.
Най отгоре наредете малините и залейте с останалия конфитюр. Да ви е сладко.

Съвет: Когато нямате пресни малини, може да намажете само сладко или конфитюр отгоре.



Популярни рецепти