Торта Сахер



За блата:
220 гр. черен шоколад
150 гр. меко масло
120 гр. захар
8 яйца от свободно отглеждани кокошки, разделени белтъци от жълтъци
120 гр. брашно
200 гр. конфитюр от кайсии
1 супена лъжица лимонов сок


Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява на 180°C. Форма за кейк с диаметър 26 см. се намазва с мазнина. От хартия за печене се изрязва кръг с диаметъра на формата и се поставя на дъното.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя настрана.
Mаслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се жълтъците един по един, като се разбиват добре след всяко добавяне. Следва разтопеният шоколад. Брашното се пресява над сместа и се разбърква добре.
Белтъците се разбиват на сняг и по малко се добавят към шоколадовата смес като се разбъркват внимателно.
Сместа се изсипва в подготвената форма. Пече се в предварително нагрятата фурна за 40-45 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на блата трябва да излезе суха.
Блатът се оставя да се охлади за 10 минути във формата и тогава се изважда. Оставя се да се охлади напълно.
Когато е изстинал се срязва на две равни части по хоризонтал.
Конфитюрът от кайсии се смесва с лимоновия сок и се загрява на умерен огън докато се втечни. Минава се през цедка за да стане гладък.
С конфитюра се намазва едната половина от кейка, отгоре се поставя другата половина. Повърхността и стените на тортата също се намазват с конфитюр.

За глазурата:
220 гр. черен шоколад
200 гр. захар
40 гр. глюкоза (1 пълна супена лъжица)
250 мл. течна сметана
1 супена лъжица ванилова есенция

Всички продукти за глазурата се смесват в тенджерка и се слагат на умерен огън. Разбъркват се докато сместа стане еднородна и се оставя да заври. Когато заври бъркането се преустановява. Вари се 3-4 минути, като не трябва да ври буйно.
Тортата се поставя върху решетка, а решетката в по-дълбок съд (например тава). Залива се с врялата глазура. В тавата ще се събере излишното количество, което може да се използва за други сладкиши.
Тортата се оставя на хладно място докато глазурата стегне. Най-добре е да се приготви от предния ден.

За декорация:
100 гр. разтопен на водна баня черен шоколад
разбита сметана

Шоколадът се поставя във фунийка от хартия за печене (най-удобния сладкарски инструмент за изписване, който всеки може да си направи сам) и се декорира по ваш вкус. Със сметаната се правят розички.

Популярни рецепти