Свинско с лук по селски

ПРОДУКТИ (за 4 порции):
2 големи готвени свински бута
2 големи скилидки чесън, нарязан на филийки
3 с.л. зехтин
2 моркова, нарязани ситно
2 стръка целина, нарязана ситно
1 голяма глава лук, нарязан ситно
2 пресни стръка мащерка, накъсана на парченца
2 пресни стръка розмарин, накъсан на парченца
1 голям дафинов лист
225 мл сухо бяло вино
225 мл вода
Пипер
20 бр. бисерен лук
Пресен нарязан магданоз, при сервиране

Направете с остър нож в месото разрези и ги запълнете с чесън.
Загрейте 1 с.л. зехтин в касерола. Запържете за 10 минути морковите, целината и лука, като разбърквате постоянно.
Сложете бутовете върху зеленчуците, а върху тях сложете мащерката и розмарина. Добавете дафиновия лист, виното и водата и овкусете с пипер.
Оставете да заври и махнете от огъня. Затиснете добре капака и оставете да се задуши в предварително загрята фурна на 160 оС за 3 ½ часа, така че месото да стане съвсем меко.
Междувременно сложете в купа магданоза и лука и ги залейте с вряща вода. Оставете ги да стоят 1 минута. Изцедете и отстранете обелките. Останалата мазнина загрейте в голям тиган и запържете лука, като похлупите тигана на ниска температура за 15 минути. През известно време разтърсвайте тигана.
Когато месото е опечено, добавете лука и задушавайте още 15 минути. Извадете от тенджерата лука и месото и не ги оставяйте да изстинат.
Оберете с метална лъжица възможно най-много мазнина от сока на печеното. След това прецедете течността в купа и изцедените зеленчуци оставете настрани. Овкусете.
Махнете кокала на месото и го сложете в чиния, заедно със зеленчуците и лука. Полейте със сока от печенето и гарнирайте с магданоз.

Популярни рецепти