Лимонено ризото



 ПРОДУКТИ (за 4 порции)
2-3 лимона
2 с.л. зехтин
2 глави дребен лук
300 г ориз за ризото
125 г сух бял вермут
1 л зеленчуков или пилешки бульон, врящ
1 с.л. прясно нарязан магданоз
2 с.л. масло
Прясно настърган пармезан и парченца авокадо, при сервиране

ГАРНИРАНЕ:
Лимонени кори, на тънки лентички


Стръкчета пресен магданоз

Остържете кората на 2 лимона. Натиснете, въртейки и плъзгайки, лимоните върху дъска, след това изстискайте 100 мл сок. По същия начин изстискайте следващия лимон. Отделете сока и корите.
Загрейте зехтина в тиган. Сложете лука и го запържете 3 минути, така че да стане прозрачен. Сложете ориза и омесете добре.
Разбъркайте и вермута и оставете да ври, докато се изпари. Намалете температурата. Долейте лимонения сок и 1 черпак от бульона. Разбъркайте добре и оставете да ври на слаб огън, докато течността се абсорбира в ориза.
Сложете втори черпак от бульона и оставете да ври на слаб огън, като разбърквате постоянно, докато течността се абсорбира. Повторете толкова пъти, докато бульона свърши и като оризът стане кремообразен. На повърхността трябва да има няколко супени лъжици течност. Смесете с ориза лимонените кори и магданоза. Добавете маслото, покрийте тигана и го свалете от огъня. Оставете го 5 минути. След това разбъркайте добре съдържанието му и гарнирайте с магданоза и лимонените кори. Сервирайте с пармезан и резени авокадо




Това е едно прекрасно предястие, пълно с аромат и свежест, което ще настрои вкуса ви за следващото блюдо.



Популярни рецепти