Постни сладки с портокал и канела

Въпреки че не съм най-големия фен на канелата, тези сладки са ми изключително любими и си ги правя всяка години около Коледа, първо, защото са с типичния за празника аромат и второ, постни са, което означава, че всеки може да се подлади с тях. 




Продукти:
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кафява сурова захар (тази, която не е много сладка и е по-мокра)
1/2 ч.ч. бяла захар
3 с.л. мед
5 оп. ванилия
ок. 20 г канела
кората на един портокал
сок от 1/2 портокал
2-3 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте в купа захарта, олиото, ванилията, кората и сока от портокал. Разбийте, докато захарта се стопи. На части прибавете брашното и бакпулвера и месете, докато получите много ронливо тесто. Тестото ще остане толкова ронливо, но не се притеснявайте от това. Съберете го на топка, покрийте с фолио и оставете поне 4 часа да отлежи, за да се отпуснат ароматите в него.
След това го разточете и с различни формички отрежете сладките, които печете върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10-15 минути.


Глазура:
ок. 100 г пудра захар
сок от ок. 1/4 портокал

Разбийте с миксер захарта и портокала, докато получите сравнително гъста консистенция. В последствие глазурата допълнително ще стегне.
Може да направите и повече глазура зависи до каква степен искате да покриете сладките.
Може да я оцветите с различни цветове, за да украсите сладките по ваше усмотрение. Бихте могли да изпозлвате захарни перли и пръчици.

Да ви е сладко!



Популярни рецепти