Абстрактен сладкиш с ракия

Тази продукция стига до вас, благодарение на ракията.
И на моето влечение към алкохола, което ефвемистично аз наричам декадентство.

Абстракционизмът е намесен, само за да обясни модернистично как фигуративният подход към действителността е форма на изразяване, която цели да постигне хармония със съчетаването на геометрия, форми и вкусове, способни да събуждат емоции.
Или нещо такова...


По същество (списък на всички продукти има най-долу):
Първо трябва да започнете с "напиването" на крушите.

Нарежете една голяма (или две), много зелена (неузряла) круша на полумесеци. Накиснете я в ракия и богато я подправете с канела, индийско орехче, джинжифил, ванилия и какао.
Горе-долу от всичко ви трябва по 1 ч.л., освен за канелата и какаото, където можете да бъдете по-щедри. Сложете ракия (или друг спиртен алкокол по ваш избор - ром, уиски, водка...) така че да покрива крушите до половината и разбъркайте много добре. Запечатайте - с фолио или в кутия, която се затваря херметически. За предпочитане е да ползвате такава кутия или плик, за да не влиза въздух, който да въздейства отрезвяващо на абстрактия процес, резултиращ в този екстравагантен сладкиш. Така наложените круши оставяме поне 3 дни (а може да ги оставите и седмица), за да се "напият".


Втора фаза в изпълнението е правенето на маслено тесто.
250 г меко масло се смесват с ок. 400 г брашно и 200 г ситно смлени орехи и 1 к.л. семена от ванилия, докато не получите ронливо тесто. Оформете с него блат и стени във форма (26 см), покрита с хартия за печене, на която се маха бордът. В противен случай ще ви е много трудно да извадите сладкиша цял. Ако нямате такава амбиция, може да го направите в каквато и да е тава, която предварително сте подмазали.

След това започваме с кремовете:
За яйчения крем разбиваме 4 жълтъка, 1 яйце, 150 г захар, 1 к.л. семена от ванилия (или 1 с.л. екстракт от ванилия), 300 г заквасена сметана до гладкост. Това беше лесно.

Отделените белтъци оставяме настрани.


Върху оформената подложка от масленото тесто следва да подредим пияните круши. Преди това ги "освежаваме" с малко канела и индийско орехче (ок. 1 ч.л.). Разбъркваме. Нареждаме ги равномерно върху основата. Изсипваме яйчения крем и го разпределяме така, че да покрие крушите и артистично поръсваме върху него останалата емулсия, в която са били киснати крушите. Печем на 220 градуса ок 25-30 мин. или докато кремът леко се надуе и стане златист.

Карамелизираме около 250 г захар (няма да ни трябва целият карамел, но аз винаги се притеснявам, когато карамелизирам, защото с малки количества захар прегарям карамела и предпочитам да хвърля част от него, отколкото да го правя неколкократно). Ако все пак не искате да го хвърляте, може да карамелизирате ядки в него. Просто ги набучете на клечки за зъби, потопете ги и... готово!
Отделените белтъци разбиваме с миксер докато станат "твърди" и на тънка струйка изливаме в тях  карамела, докато разбъркваме. Идеята е да се получат карамелени частици в белтъка. Рекацията със студения белтък накъсва карамела на парченца, които загадъчно хрупкат и ослаждат.

Изваждаме сладкиша от фурната, изчакваме да изстине леко и разпределяме върху него разбитите белтъци с карамел. Връщаме във фурната на много слаба температура (не повече от 150 г), за да се изсушат белтъците. Не трябва да прегарят или да стават трошливи, за да можете да отрежете парче от сладкиша в пълна композиция.

Накрая украсяваме абстрактно с течен карамел, може и с карамелизирани ядки. Или както решите...


Продукти:

Круши:
1-2 зелена круша
1-2 с.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. семена от ванилия
ок. 2 с.л. какао
ок. 50 г ракия (или друг спиртен алкохол)
Трябва да престоят поне 3 денонощия в херметически затворен съд или плик.

Блат:
ок. 400 г брашно
200 г ситно смлени орехи
250 г меко масло
1 к.л. семена от ванилия

Яйчен крем:
4 жълтъка
1 яйце
150 г пудра захар
300 г заквасена сметана
1 к.л. семена от ванилия

Карамел:
ок. 250 г захар
ок. 100 мл вряща вода
Загряват се до вапоризирането на водата и карамелизирането на захарта.

Белтъчен крем:
4 белтъка
1 оп. ванилия

Популярни рецепти