Шоколадова торта с орехи

Комбинация от плътен шоколадов вкус и лека, въздушна сметана. Божествено!


Продукти:
6 яйца
6 пак. ванилия
250 г захар
40 г какао
125 г масло
ок. 300 г смлени орехи
1 с.л. брашно
1 бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта, прибавете разтопеното и охладено масло, какаото. На порции прибавете орехите, накрая брашното и бакпулвера. Трябва да получите хомогенна смес като тесто за кекс. Печете на 220 градуса ок. 40 минути.
Извадете и оставете да се охлади. Разрежете на 2 еднакво дебели блата. Ако в средата се е подул, просто изрежете тази част и я хапнете като кекс.

Крем:
6 яйца
250 г захар
150 г какао
400 мл животинска сладкарска сметана

Разбийте яйцата и захарта. Сложете ги на водна баня и като не преставате да бъркате (може пак с миксера), разбийте в тях какаото и сметаната. Ще получите гъст шоколадов крем.

Сглобяване:
ок. 80 г натрошени орехи
50 г уиски
200 мл сметана
250 г маскарпоне
400 мл сметана

Сложете първия блат върху удобна за вас чиния, около него сложете ограничаващ ринг. Сиропирайте с уиски. Изсипете половината от крема, поръсете обилно с орехи, сложете втория блат и сиропирайте и него с уиски.
Разбийте 200 мл сметана и я смесете внимателно с останалата част от крема. Ще получите по-лек и въздушен крем. Сложете го върху втория блат. Оставете във хладилник да стегне една нощ.

Разбийте 250 г маскарпоне с 400 мл сметана. Подсладете по желание. Махнете ринга на тортата и я покрийте от всички страни със сметаната. Украсете по ваше усмотрение, аз използвах ягоди.

Да ви е сладко!


Популярни рецепти