Оплетен бриош

Продукти:
2 яйца
70 г захар
30 г масло
30 г прясна хлебна мая
180 г мляко
ок. 500 г брашно
нутела

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко. В купа смесете брашното и захарта и оформете дупка в средата. Изсипете разбитите яйца, млякото и разтопеното масло. Обработете сместа с ръце, докато не се получи меко тесто. Покрийте купата с фолио и оставете да престои на топло място, за да втаса тестото. Втасалото тесто нарежете на 4 равни парчета и го разстелете върху набрашнена повърхност – трябва да се получат 4 блата с дебелина ок. 2 мм.

Поставете първия блат във форма за печене или тава (най-добре с диаметър 28-30 см) и намажете слой нутела. Покрийте с втория блат, кат внимавайте да запечатате краищата му. Нанесете слой нутела върху него и повторете тези действия с останалите блатове. 

Използвайки малка чаша, отбележете центъра на тестото и го нарежете на 16 части. Внимавайте, за да не отрежете до центъра. Много предпазливо вземете две парчета и ги обърнете в обратна посока (с дясната ръка завъртете на надясно, а с лявата – наляво). Повторете и за останалите. Напръскайте с малко вода или мляко и печете в загрята на 180 ° фурна за ок. 25 минути.

Популярни рецепти