Болярска пролетна торта с ягоди и шоколад

Тази рецепта ми е предоставена от Любов Генчева, на коята благодаря за подкрепата и вдъхновението, което ми носи.


Продукти:
Посочените количества са за торта с диаметър 30см.

За блатовете:
6 яйца
300гр. захар (може да се намали малко според вкуса)
около 300г брашно
1 бакпулвер
ванилия
малко лимонов сок
щипка сол


Яйцата се разбиват на пяна със захарта (докато увеличат обема си два-три пъти). Бакпулверът се добавя към пресятото брашно. Брашното се смесва с яйчната смес. Добавят се щипка сол, ванилията и лимоновия сок. Всичко се разбърква заедно. Гъстотата трябва да е като на тесто за пандишпанов блат. Пече се на 180C. Проверява се за готовност с клечка за зъби (която набучена трябва да излезе суха). След като изстине хубаво се разделя на три. Блатовете могат да се направят до седмица преди сглобяването на тортата, като се съхраняват опаковани в домакинско фолио.


За крема:
1л. прясно мляко
6 препълнени супени лъжици брашно
250-300гр. захаряяяя
3-4 с.л. лъжици какаояя
250гр. масло

Сварява се млякото. Брашното и какаото се разтварят в малко студена вода или мляко (до момента в който станат на каша без бучки) и се добавят към свареното мляко на тънка струя. Получената смес се вари до получаването на много гъст крем. Кремът се дръпва от котлона и когато поизстине към него се добавя маслото. Оставя се да доизстине.


За украсата:
около 200гр. черен шоколад (70%)
300-400 гр. ягоди

Шоколадът се разтопява на водна баня в стъклен съд и се бърка с порцеланова или дървена лъжица. Водата не трябва да завира и не трябва да се допуска попадането на водни пръски в шоколада. Използва се за направата на шоколадови кошнички и звездички.

За шоколадовите кошнички: подходяща по размер купа (за по-малките кошнички може и чашка) се обръща с дъното нагоре и то се обвива с (алуминиево) фолио за печене. Фолиото се намазва с мазнина и върху  него  се  изсипва част от разтопения шоколад. Кошничките могат да се направят плътни или под формата на решетки в зависимост от това как се излива шоколада. Трябва да се има предвид, че кошничките трябва да са достатъчно стабилни и с не прекалено големи дупки, защото ще бъдат напълнени с ягоди. Правят се няколко такива с различна големина. Оставят се да изстинат първо на стайна температура, а после и в хладилник, докато шоколадът стегне напълно.

За звездичките: върху фолио за печене се капва шоколад. Посредством клечка за зъби се изтеглят „лъчите“ на звездичките.


Сглобяване на тортата:
Блатовете се сиропират със сока на компот (ние използвахме от праскови). Намазват се с крема (по желание между пластовете може да се добавят печени ядки – лешници или орехи). Кремът е достатъчен за намазването на блатовете и обличането на тортата отстрани и отгоре. Оставя се в хладилник да стегне.

След като и тортата и украсата са стегнали напълно, кошничките се пълнят с ягоди и се поставят отгоре.Звездичките се слагат отстрани. По желание отгоре може да се поръси с шепа натрошени печени лешници.

Да ви е сладко!



Популярни рецепти