Подмокрящ козунак за Илияна ;)

Продукти: 

2 яйца
5 с.л. захар
65 мл прясно мляко
160 г масло (меко)
1 пак. суха мая
365 г брашно
1 с.л. сол
Допълнително:
100 г черен шоколад (нарязан на малки парченца)
стафиди (по желание)
ядки (по желание)

Начин на приготвяне:  

Сложете всички основни продукти в не голяма купа (най-добре огнеупорна) и бъркайте. Бъркането (а в последствие и месенето) трябва да направите със силиконова шпатула. Бъркайте само в една посока - например по часовниковата стрелка (нe бъркайте наобратно, защото тестото след изпичане няма да стане на "конци"). Все пак, докато постигнете някаква плътност на тестото се позволява да бъркате и в двете посоки с оглед на по-сполучливата хомогенизация на субстанциите. С прибавянето на брашното вече трябва да сте избрали своята посока на объркване, от която да не се отклонявате.
След като сте омесили тестото го оставете около 15-20 минути във фурната (или навън - покрито) на 30 градуса за да втасва. След това добавете шоколада, стафидите и ядките (или каквото друго сте избрали) и месете още поне 20 минути без да спирате. "Месенето" е по скоро бъркане в една посока, не трябва да пипате тестото с ръце. Изберете толкова голям съд, че да не се затруднявате. Не бива да пада температурата на тестото, така че ако го правите на по-студено, или не го правете, или от време на време слагайте тестото обратно във фурната, за да поддържате температура. След това оставете вече добре омесентото тесто да втаса при 30-35 градуса в съда за час и половина. (Може внимателно да повишавате температурата)
Ако имате подходяща огнеупорна тава (с високи стени) или тефлонов съд, най-добре направете всичко в него.
За печенето са необходими около 30-40 минути или докато козунакът не придобие златист цвят. (Набухването до голяма степен става при втасването)
След като е изпечен може да поръсите с кристална захар, ядки и парченца шоколад, покрийте с кърпа и го приберете във вече изстиващата фурна.

Христос воскресе!


Съвет: Месенето на въпросното тесто е много трудно да се направи ръчно, подгответе се с голямо търпение, желание и любов. Не се отчайвайте и отказвайте! Ако нямате подходящ миксер/блендер, за да месите, правете го повече души - хем ще се забавлявате, хем ще разпределите усилията.

П.С. Температурата на тестото е критично важна, но дори и да не бухне достатъчно като за "козунак", ще имате налице много вкусен кекс.

С много любов и труд всичко се постига!



Популярни рецепти