Кус-кус със зеленчуци

Кус-кус със зеленчуци



Продукти: 

2 малки глави лук
1 ч.л. куркума
½ ч.л. чили на прах
2 ч.л. пресен джинджифил, настърган
1 пръчица канела
2 средно големи моркова, нарязани на дебели резени
2 средно големи пащърнака, нарязани на дебели резени
375 мл зеленчуков бульон
375 г тиква, нарязана на малки кубчета
250 г карфиол, раздробен на малки снопчета
2 средно големи тиквички, нарязани на дебели резени
425 г нахут от консерва, изцеден
1 щипка шафран
2 с.л. листа кориандър, нарязани
2 с.л. магданоз, нарязан
230 г кус-кус
250 мл вряща вода
30 г масло

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на тънки кръгчета, загрейте 2 с.л. олио в тиган. Сложете лука и го запържете на средно силен огън за 3 минути. Разбърквайте през известно време. Добавете куркумата, джинджифила и чилито и запържете още 1 минута.
Смесете в тенджера зеленчуковия бульон, канелата, морковите, пащърнака. Похлупете с капак и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да ври още пет минути, без да махате капака.
Добавете тиквата, тиквичките и карфиола; оставете да ври още 10 минути. Сложете нахута, шафрана, кориандъра и магданоза и варете 5 минути без да похлупвате. Извадете пръчката канела.
Сложете кус-куса в купа и го залейте с вряща вода. Оставете го 2 минути така. Добавете останалото олио и маслото и разбъркайте с вилица. В чиния (поднос) направете подложка от кус-кус и покрийте със зеленчуци.


Съвет: Зеленчуците могат да бъдат сварени един ден предварително и да се съхраняват на студено. Кус-куса (може да намерите в деликатесните и вегетарианските магазини, в супермаркета) пригответе малко преди сервиране.


Кус-кус
Кус-куса се приготвя от пшеница и грис на малки топченца. Основната хранителна съставка в северноафриканската кухня се запарва в гювечи и яхнии. При нас кус-куса е най-често инстантен и е необходимо само да се залее с топла вода и да се остави няколко минути да я поеме. След това се разбърква с масло и олио. Като кус-кус-ястия се обозначават яхнии и гювечи, които се сервират върху подложка от кус-кус. 

Популярни рецепти