Ризото с гъби

Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути да омекне
Термична обработка: 1 час

Продукти (за 4-6 порции)
20 г изсушени манатарки
1 л пилешки или зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
100 г масло, нарязано
650 г малки гъби (печурки), изчистени и нарязани
3 скилидки чесън, смачкан
80 мл сух бял вермут
1 глава лук, ситно нарязан
440 г ориз за ризото
150 г настърган пармезан
Сол и пипер

Оставете манатарките за 30 минути в 500 мл топла вода, за да омекнат. Изцедете и запазете водата. Нарежете гъбите. Прецедете течността през сито, положено с домакински креп.
Оставете в тенджера да заври бульона и течността от гъбите, след това намалете температурата, покрийте с капак и оставете да ври.
Загрейте силно в голям тиган половината от зехтина и 40 г масло. Добавете всички гъби и чесъна и запържвайте 10 минути, като бъркате, докато гъбите станат меки и отделят течност. На по-ниска степен варете още 5 минути, докато течността се изпари. Увеличете температурата, добавете вермута и оставете 2-3 минути, докато се изпари. Оставете настрани.
Загрейте в голяма тенджера останалия зехтин и 20 г масло. Добавете лука и печете 10 минути, докато омекне. Сложете ориза и бъркайте 1-2 минути. Долейте 125 мл бульон и като не преставате да бъркате, варете на силен огън, докато ориза поеме течността. Сложете още 125 мл бульон и като бъркате, оставете ориза да поеме течността. След около 25 минути, оризът е мек и готов.
Махнете тенджерата от огъня и разбъркайте с гъбите, пармезана и останалото масло. Подправете със сол и пипер.

Съвет:
Манатарките трябва да стоят поне 30 минути в топла вода, за да омекнат, а течността да се прецеди през домакински креп или кърпа, така че да се отстранят всички замърсявания. Ако държите изсушените гъби в херметически затворен съд, те са с неограничен срок на годност.

Популярни рецепти